Menü
Контакти Желани продукти Търсене
Д-р Стамен Бакалов: Как да прилагаме фиксиращите кремове и с какво ни помагат?

Д-р Стамен Бакалов: Как да прилагаме фиксиращите кремове и с какво ни помагат?

Д-р Стамен Бакалов, лекар по дентална медицина в стоматологичен комплекс “Бъки Дент“, гр. Варна

Здравейте, бихте ли се представили?

Казвам се д-р Стамен Бакалов, лекар по дентална медицина, работя в стоматологичен комплекс “Бъки Дент“, гр. Варна.

Какви съвети бихте дали на пациенти, на които за първи път поставят зъбни протези?       

С напредването на възрастта в следствие на различни заболявания, на някои от пациентите ми се налага да бъдат извадени няколко или всички зъби. Това води след себе си до редица неудобства, като затруднено хранене, нарушена лицева естетика, фонетични проблеми и т.н. Хората се чувстват неудобно от променения си външен вид, а това води и до загуба на самочувствие. Избягват близък контакт, както и да се усмихват, трудно се хранят, нарушен е пълноценният им начин на живот.

Отделно на гореизброените проблеми се наблюдава и костна атрофия на челюстите, а това е в пряка взаимовръзка с лицевата форма. Зъбните протези възстановяват деформациите в областта на лицето и функцията на дъвкателния апарат. 

Винаги казвам на моите пациенти, на които тепърва предстои да използват протези,  че те ще подобрят качеството си на живот значимо - ще могат да се усмихват уверено, да се наслаждават на любимите си храни и да бъдат близо до скъпите си хора, без притеснения.

Има ли начини, чрез които пациентите да свикнат по-бързо?

Всички позитиви от носенето на протези, като по-младежко излъчване, естествена усмивка и пълноценно хранене са свързани с някои неприятни усещания докато човек свикне с чуждото тяло в устата си. Дори и за най-прецизно изработената протеза ще е нужно време, за да се усети комфортът от носенето й.

В периода на адаптация на устната кухина към новите протези е възможно да се усети повишено слюноотделяне, а също и известен натиск, болка и разраняване. В тези случаи аз съветвам своите пациенти да използват Протефикс® Протект гел. Той е специално разработен за приложение при възпаления на устната лигавица като афти и рани, които могат да бъдат причинени и от зъбни протези. Протефикс® Протект гел създава защитен филм и стимулира регенерацията на околните клетки. Предпазва раната от външни механични и химични дразнения. Неприятните симптоми намаляват, болката се успокоява, а също се ускорява и заздравителният процес. В началото на процеса на адаптация е подходящият момент, в който може да се започне и употребата на фиксиращ крем. Употребата на фиксиращ крем ще подобри прикрепващата сила на протезите и ще съкрати времето на привикване и създаване на навик за носене на протеза.

В моята практика съм се убедил, че няколко фактора са определящи, за да нарека един фиксиращ крем добър. А именно: силна фиксация и дълготраен ефект, възможността за нанасяне на мокра основа, ефективно периферно уплътняване, което ще ограничи навлизането на храна под протезата. Всички тези позитиви намирам в Протефикс® Фиксиращ крем. Моите пациенти го предпочитат, защото е изключително лесен за употреба, няма вкус и мирис, действа мигновено и ги кара да се чувстват спокойни и уверени през целия ден.

Това, че не съдържа цинк и консерванти, лесно се почиства и е много икономичен, са също сред причините, поради които го препоръчвам.

Как се прилагат фиксиращите кремове?

Приложението на Протефикс Фиксиращ крем е наистина лесно и удобно. Важно е устата да бъде добре почистена от хранителни остатъци. Малки количества от крема се нанасят върху почистената зъбна протезата, след което леко се притиска към челюстта. Силата на този фиксиращ продукт е еднаква и при мокра, и при суха основа. Приложението е само веднъж на ден, което е голямо удобство. Остатъците от фиксиращия крем се отстраняват изключително лесно под течаща вода с помощта на обикновена четка за зъби.

За мен като специалист е важно пациентите ми да получат качествена стоматологична услуга. Като стоматолог с над 20 годишен стаж предоставянето на професионално лечение и отношение е от първостепенно значение. Препоръчвайки продуктите с марка Протефикс, знам че пациентите ми ще получат немско качество, доказано в над 70 годишната история на марката.