Menü
Контакти Желани продукти Търсене
Д-р Александра Колева: Лечение с ортодонтски апарати и съвети за по-бърза адаптация

Д-р Александра Колева: Лечение с ортодонтски апарати и съвети за по-бърза адаптация

Д-р Александра Колева - общопрактикуващ дентален лекар в дентално студио „Одент“

Бихте ли се представили?

Казвам се Александра Колева, завършила съм Дентална медицина във Факултета по дентална медицина към Медицински университет - Варна през 2020 г. От 2021 г. работя като общопрактикуващ дентален лекар в дентално студио „Одент“. Имам интерес и се развивам в областта на ортодонтията.

С какви видове ортодонтски апарати работите и какви затруднения причиняват те на пациентите?

Ортодонтското лечение е един дълъг и бавен процес, който цели разместването на зъбите в устната кухина, за да се подобри дъвкателната функция и естетиката на лицето. Процесът може да продължи и над три години. Използват се различни техники и ортодонтски апарати, с които се упражнява сила върху зъбите и те се изместват до желаната позиция, като по този начин се достига до естетична и функционална зъбна редица. Ортодонтските апарати могат да бъдат подвижни и/или фиксирани.

Те са изработени от различни материали, най-често от пластмаса и метал. Лечението преминава през редица етапи, като се налага активиране на ортодонтските апарати през определен период от време. След всяко активиране, а и в периода между активиранията, се получават напрежения, които могат да предизвикат дискомфорт, но те отшумяват и се преодоляват сравнително бързо. Елементите обаче на ортодонтските апарати, които са в контакт и непрекъснато триене с лигавицата на бузите и венците, често причиняват афти и рани. Именно болката от тях е най-трудно преодолима за пациентите.

Какво препоръчвате на пациентите си за по-лесно преминаване през периода на адаптация?

Препоръчвам ползването на гел за афти и рани. Моят избор е Протефикс Протект гел, защото създава филм върху раната, остава дълго и я предпазва. По този начин успокоява болката. Главната му съставка се добива от растителни масла и спомага регенерацията на клетките, съответно ускорява заздравителния процес. Тя създава предпазващ филм и стимулира регенерацията на околните клетки. Също така предпазва раните от различни механични и химични раздразнения. Протефикс Протект гел помага както на хората със зъбни протези, така и на тези, носещи брекети.