Menü
Контакти Желани продукти Търсене
Д-р Гьонюл Адемова: Лечение и адаптация с ортодонтски апарати

Д-р Гьонюл Адемова: Лечение и адаптация с ортодонтски апарати

Д-р Гьонюл Адемова, управител на амбулатория за индивидуална практика за дентална помощ в гр. Шумен

Здравейте, бихте ли се представили?

Казвам се д-р Гьонюл Адемова, управител на амбулатория за индивидуална практика за дентална помощ в гр. Шумен. Завършила съм Факултет по дентална медицина в гр. София.

С какви видове ортодонтски апарати работите и какви затруднения причиняват те на пациентите?

Ортодонтското лечение е продължителен процес, който се занимава с корекция на отклоненията в растежа на зъбите, на захапката, подобряване на функционалността и външния вид на зъбите. Благодарение на него има възможност изкривените зъби да бъдат поставени в нормална позиция. Така естетически се подобрява вида на зъбите и захапката и се разпределя правилно дъвкателното натоварване върху зъбите.

Изработвам ортодонтски апарати: шини и алайнери, а също така и всички видове зъбни протези. Всички те са подвижни конструкции, които могат да причинят временен дискомфорт на пациента, докато свикне, който е възможно да се прояви отново при всяка корекция на апарата. Частите на апаратите, които непрекъснато контактуват с лигавицата и небцето често предизвикват разраняване и възпаление като това създава неприятно усещане на пациентите и предизвика затруднение при говор или хранене.

Какво препоръчвате на пациентите си за по-лесно преминаване през периода на адаптация? Колко дълъг може да е той?

Тъй като лечението обикновено продължава дълъг период от време между 6 месеца и няколко години, е добре пациентите да се въоръжат с търпение и да имат подходящи средства, с които да предпазят или защитят от допълнително раздразнение вече наранената лигавица. А периодът на адаптация също е строго индивидуален – от няколко дни от 1-2 седмици или месец.  

При наличие на афти и рани от подвижните конструкции, препоръчвам на моите пациенти Протефикс Протект гел. Това е медицинско изделие, което съдържа глицерол-оксид-триестер. Регенерира околните клетки и стимулира заздравителния процес. Успокоява болката и предпазва раната от външни дразнения, каквито могат да бъдат предизвикани от слюнката, някои храни или напитки. Изключително лесно се нанася с помощта на памучен тампон, не предизвиква парене и дразнене върху разранената лигавица и може да се използва няколко пъти на ден. Използвам го често за облекчаване на дискомфорта, предизвикан от ранички и афти при деца над 4 години, тъй като няма неприятен вкус и мирис и се понася добре. Облекчава бързо разранената лигавица като образува протективен филм върху мястото.