Menü
Контакти Желани продукти Търсене
Загубата на зъби

Загубата на зъби

Проучвания направени с мъже и жени на средна възраст от 60 години показват, че в резултат от кариеси, пародонтит и др. дентални заболявания, които са основната причина за загуба на зъби, всеки трети носи частична или цяла протеза.

Благодарение на съвременните технологии в  денталната медицина, на пациентите могат да бъдат изработени естетични зъбни протези И така, ден след ден, пациентите се убеждават, че никой не забелязва за техния проблем.

Като продължение на тази тенденция, специалистите на Протефикс искат да помогнат за разбирането на това какво се случва след загубата на зъбите. Освен това, тяхната мисия е и да дадат отговор на важни въпроси свързани с "протезите". В тази връзка тук ще откриете много полезни съвети за това как да живеете по-добре с протези.

Резултати от загубата на зъби

Резултатът от загубата на зъби е дълбока рана във вашата челюст, която трябва да се възстанови и затвори. Природата подпомага по естествен начин този процес, като образува съсирек в раната, който се превръща в съединителната тъкан, която се трансформира в кост.

След една до две седмици, раната се покрива със защитен слой лигавица. Съединителна тъкан формира мрежа в кръвния съсирек.

Този процес на формиране на костта (осификация), отнема приблизително от 2 до 4 седмици. През това време т. нар. пектен (подобна на гребен мембрана) образува защитен слой. Най-важният аспект от целия процес е, че загубата на зъби предизвиква промяна в първоначалната структура на челюстта - тя губи своята стабилност и здравина. 

Основният процес на костна дегенерация започва. Нивото на венците става все по-ниско и по-различно от първоначалната си форма. Този процес трае няколко години с различна скорост при горната и долна челюст.

Това води и до неизбежни промени на лигавицата. Съединителната тъкан става все по-тънка и податлива на механични дразнения. Лигавицата по-лесно се разранява.