Menü
Контакти Желани продукти Търсене
Живот със зъбни протези – съветите на д-р Габриела Шопова

Живот със зъбни протези – съветите на д-р Габриела Шопова

Д-р Габриела Шопова, стоматолог в собствена практика в град Пловдив

Казвам се д-р Габриела Шопова и работя в собствена практика в град Пловдив. Голям процент от пациентите, които посещават моята практика страдат от вече частична или тотална липса на зъби. За добрите крайни резултати от лечението с частични или тотални зъбни протези са важни както добрите умения на зъболекаря и зъботехника, така и търпението и мотивацията от страна на пациента в периода на адаптация, който продължава около месец.

Много е важно да се отбележи, че адаптацията при един пациент, който за пръв път слага протези в устата, е много по-различна при тези, които вече 20 години са носили протези. Основно притеснение на пациентите, които за пръв път слагат нови протези, е че ще им падат докато се хранят или говорят. Факт е, че масово произнасянето на част от съгласните е затруднено в началото, както и храненето. Тук идва една от основните функции за мен на фиксиращия крем, който е основен помощник за бързата адаптация. Не е нужно протезите да са стари и широки, за да препоръчвам използването на фиксиращ крем, напротив, ако е така то просто трябва да се изработят нови. Много важно за мен е, че при едни чисто нови и перфектно прилягащи към основата протези, Протефикс Премиум осигурява самочувствие на пациентите, за да нямат притеснения да говорят свободно и да се хранят. Не на последно място е предимството, че фиксиращият крем омекотява предаването на дъвкателното налягане и пациентите усещат по-лек натиска от новите протези върху лигавицата. Както един пациент ми беше споделил, усеща ги като „въздушна възглавница“.

Има и случаи, в които въпреки стриктния протокол на изработка, не успяваме да осигурим задоволителна задръжка на протезите. В долна челюст не рядко се наблюдава тежка атрофия, а задържането по време на функция е изключително затруднено. Когато използват фиксиращия крем Протефикс Премиум, пациентите успяват да се хранят без притеснения.

Анатомични особености на горна челюст затрудняващи формиране на вакуум

Има и анатомични особености, които понякога създават проблем за формирането на вакуум в горна челюст. Тук отново решение е фиксиращият крем, които осигурява надеждно задържане по време на функция.

Голяма част от пациентите с тотални протези ги почистват в домашни условия със сода за хляб и четка за зъби. Ефектът от тази дейност е загуба на блясък и абразиране на зъбите върху протезата, което се превръща и в причина за изработване на нови. За да запазят за по-дълго време своите нови протези в перфектна форма, съветвам да се използват Протефикс почистващи таблетки. По този начин не се наранява повърхността на протезите и се осигурява надеждна дезинфекция.

Винаги съветвам моите пациенти - сутрин залепяйте за комфорт и сигурност, а вечер почиствайте за здраве.