Menü
Контакти Желани продукти Търсене
Как да свикнете по-лесно със своите зъбни протези?

Как да свикнете по-лесно със своите зъбни протези?

По-младежко излъчване, смях без притеснение, хранене без усилия - със сигурност протезите имат много качества, които могат да подобрят ежедневието Ви, след като свикнете с тях. Обикновено това изисква време и търпение, но в последствие Вие със сигурност ще се почувствате комфортно. За да Ви помогнем да преминете през този период на адаптация, ще Ви дадем няколко полезни съвета.

В началото най-вероятно ще изпитвате страх, когато говорите или се храните с протезите си - в крайна сметка нещо ново и странно се намира в устата Ви. Най-важното през този период е възможно най-бързо да преодолеете тези свои страхове и да забравите, че имате нещо чуждо в устата си. Това се постига, когато носите протезите си постоянно! Премахването им, когато си лягате и се подготвяте за сън, само ще удължи периода на адаптация. За това почиствайте добре протезите преди сън, но след това ги сложете отново. Това ще подсили лигавицата и ще поддържа челюстта и венците ви активни.

Не се притеснявайте: ще се справите! Милиони като Вас са преминали през същите проблеми и са успели! И винаги помнете едно - никой около Вас няма да забележи, че носите протези. Просто се дръжте естествено и мислете за тях, като за своите нови зъби, които Ви подмладяват.

Вашият първи месец с новите протези

Ден 1-ви:
Новите протези определено са предизвикателство. За да се чувствате по-добре с тях в тези първи дни, избягвайте твърдите храни и се опитвайте да подбирате по-меки, които да не нараняват венците Ви.

Ден 2-ри-14-ти:
Докато устната Ви кухина свиква с новите протези е нормално да усещате лек натиск и повишено слюноотделяне. Може да облекчите тези симптомни като изплаквате устата си с топла вода, а също и като използвате Протефикс Протект гел, който е специално разработен, за да успокои раздразнената лигавица. Ако симптомите не отшумят, се консултирайте с Вашия стоматолог. Имайте предвид, че оздравителния процес отнема повече време, ако носите цели протези или пък наскоро е отстраняван зъб.

Ден 15-ти-29-ти:
Най-накрая започвате да свиквате със странния обект в устата Ви, но въпреки това все още упражнявате как да се храните и смеете с новите протези. Натискът е намалял, слюноотделянето също. Сега е подходящият момент да започнете да използвате фиксиращ крем, за да подобрите прикрепващата сила на протезите и да ги носите напълно спокойно.

Ден 30-ти:
Успяхте! Мина цял месец, от както носите новите протези! Днес задължително трябва да наградите себе си! И въпреки, че съвсем скоро ще усещате протезите си като част от вас, то не забравяйте да ги проверявате редовно при вашия зъболекар.

Храна и напитки

През първите няколко седмици, може да се чувствате странно, докато дъвчете с новите си протези. И не само това, най-вероятно вкусовите Ви рецептори също леко се ще променят, защото част от тях са разположени на небцето ви, което е покрито от части с протезата. Но вкусът Ви бързо ще се нормализира и скоро ще усещате любимото си ястие, по същия начин, както и когато сте били без протези.

Няколко съвета за първите няколко седмици:

  • Дъвчете и на двете страни! Това ще помогне на протезата да прилегне идеално навсякъде по венеца и ще минимизира опасността от преобръщането им.
  • Когато отхапвате, ще е по-добре да си помагате и с кучешките зъби и кътниците.
  • Избягвайте ябълки, моркови и всякакви твърди храни в началото.
  • Освен това, Ви съветваме да избягвате и горещите и студени храни, както и тези с повече подправки.
  • Вместо тях, опитвайте да се храните с по-меки храни, на малки хапки, които по-лесно ще сдъвквате.

Говорене

Когато говорите в началото, ще трябва да дадете време и на езика си да свикне с промените в устата. Може би определени думи и звуци, ще Ви звучат странно при изговаряне - особено звуците на буквите "п", "ф" и "в". Както обаче добре знаете: практиката води до съвършенство! Така че, колкото по-често говорите или четете на глас, толкова по-бързо ще започнете да говорите, както преди.